Met enige regelmaat moet je je pand een schilderbeurt geven. Dat geldt ook voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Momenteel is schilder Martijn Jonkman uit Dirksland bezig met de buitenkant van het reddingsstation in Ouddorp.
Hij doet dat voor een vriendenprijs om de KNRM – die puur draait op giften, donaties en sponsoring – te steunen. Ook Luijten-VVZ droeg een steentje bij. De verfgroothandel, met een vestiging in Nieuwe-Tonge, sponsorde de verf en de materialen. “Martijn Jonkman is een klant van ons”, zegt accountmanager Michel Dierkx van Luijten-VVZ. “Hij vroeg ons om advies te geven over deze schilderklus.
Omdat wij ons betrokken voelen bij onze klanten en bij de regio, hebben we besloten de KNRM te sponsoren. Voor een organisatie die heel belangrijk werk doet en geheel afhankelijk is van giften, is zo’n bijdrage een steuntje in de rug. Het geld dat ze besparen op de schilderbeurt, kunnen ze investeren in het reddingswerk.” Martijn Jonkman spreekt van een eervolle klus. “Luijten-VVZ sponsort de verf en de materialen, wij een groot deel van de uren. We maken het zo goedkoop mogelijk voor de KNRM, zodat ze hun geld kunnen uitgeven aan belangrijkere dingen. Waarom ik dit een eervolle klus vindt? Omdat we dit doen voor mensen die hun leven geven om anderen te redden.”
Geen subsidie
“Mooi, deze bijdrage van het bedrijfsleven”, zegt John Brökling, lid van de plaatselijke commissie van de KNRM. “Wij krijgen geen subsidie en draaien volledig op donaties. Het is ons streven om alle donaties ten goede te laten komen aan ons operationele werk.” Jaarlijks komt er landelijk 10 tot 12 miljoen euro binnen aan donaties, terwijl de exploitatie uitkomt op 18 miljoen euro.
Het gat vult de KNRM uit het eigen vermogen, dat daardoor elk jaar slinkt. Inkomsten uit reddingen zijn er niet, want de KNRM stuurt nooit een rekening. “Als we met de grote boot uitvaren, kost dat 1000 euro per uur”, geeft Brökling een beeld van de kosten. De KNRM is een vrijwilligersorganisatie. Landelijk zijn er 1400 opstappers. “We hebben vrijwilligers genoeg. Alle teams zijn op oorlogssterkte.”
Op de kop van Goeree zijn er ongeveer 50 opstappers, verdeeld over twee reddingsstations: Ouddorp en Stellendam. Die moesten vorig jaar 285 keer reddend optreden. In 15 tot 20 procent van de gevallen gaat het om leven of dood. De KNRM helpt vooral recreanten die in nood zijn gekomen (80 procent), daarnaast zijn er reddingsacties voor de beroepsvaart. “We hoeven nooit nee te zeggen als de pieper gaat. Daar ben ik best trots op.”
Professionals
John Brökling is erg te spreken over de inzet en gedrevenheid van de teams. “Nooit is iets te veel. Het zijn vrijwillige professionals. Het gaat om mensen helpen, en dat is mooi om te doen. Mooier dan heel hard varen…” Michel Dierkx van Luijten-VVZ en schilder Martijn Jonkman van Jonkman Schilderwerken hopen dat hun sponsoring ook andere bedrijven op de gedachte brengt om de KNRM te ondersteunen. Meer informatie op www.knrm.nl.
Tekst en foto’s: Kees van Rixoort (https://www.eilandennieuws.nl/)